Υγρασία, ηλιοφάνεια και ποιότητα ελαιολάδου

Γράφει η επιστημονική ομάδα της AgriSC

Η κατάσταση υγρασίας στο έδαφος επηρεάζει καταλυτικά το μέγεθος του καρπού, τον δείκτη ωριμότητας και τη συγκέντρωση φαινολικών συστατικών στο ελαιόλαδο. Από την άλλη, η έκθεση στο φως επηρεάζει επίσης την οξύτητα του ελαίου. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Περούτζια και της Πίζας ανέλυσαν τη διαθεσιμότητα ηλιοφάνειας και νερού για τη φωτοσύνθεση και τη διαπνοή.

Εντατικός ελαιώνας της ποικιλίας Frantoio στην επαρχία του Λιβόρνο

Για την αξιολόγηση της επίδρασης της υδατικής κατάστασης του δέντρου και του επιπέδου αποκλεισμού της ηλιακής ακτινοβολίας στις ιδιότητες του καρπού και στην ποιότητα του ελαιολάδου, διενεργήθηκε δίετης πειραματισμός. 

Η διαχείριση της άρδευσης πραγματοποιήθηκε μέσω ενός συστήματος υποάρδευσης που εφάρμοσε: 

  • 100% (πλήρη άρδευση),
  • 46 – 48% (μειωμένη άρδευση) ή
  • 2 – 6% (εκτάκτων αναγκών άρδευση) των συνολικών υδατικών αναγκών του δέντρου, υπολογισμένων με βάση την αποτελεσματική εξατμισοδιαπνοή,

    για περίπου 14 εβδομάδες κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Κατά την περίοδο της συγκομιδής, οι καρποί συλλέχθηκαν από τρεις διαφορετικές ζώνες του θόλου του δέντρου. Καθεμία χαρακτηριζόταν από διαφορετικό επίπεδο αποκλεισμού της ηλιακής ακτινοβολίας, μετρούμενο ως ποσοστό του φωτός που αποκλείεται πάνω από το θόλο:

  • Υψηλό (61 – 67%)
  • Μέτριο – Νότιο (38 – 46%)
  • Χαμηλό – Βόρειο (27 – 33%).

Διαπιστώθηκε ότι οι καρποί με το υψηλότερο νωπό βάρος (2,63 γραμμάρια) συλλέχθηκαν από την άνω ζώνη του θόλου σε δέντρα που υπέστησαν πλήρη άρδευση. Από την άλλη, το χαμηλότερο νωπό βάρος (1,63 γραμμάρια) καταγράφηκε στους καρπούς που συλλέχθηκαν από τη χαμηλή ζώνη σε δέντρα που έλαβαν μόνο έκτακτη άρδευση.

Στο πλαίσιο της άρδευσης

Τα ελαιόκαρπα που εκτέθηκαν περισσότερο στο ηλιακό φως εμφάνισαν αυξημένο δείκτη ωριμότητας και περιεκτικότητα σε λάδι σε σύγκριση με τους καρπούς από τη χαμηλή ζώνη.

Ενδιάμεσες τιμές καταγράφηκαν στα καρπούς από τη μέτρια ζώνη. Επιπλέον, η συγκέντρωση του ελαϊκού οξέος στο ελαιόλαδο μειώνεται καθώς αυξάνεται το επίπεδο αποκλεισμού του φωτός, ενώ το λινολεϊκό οξύ (CLA) εμφανίζει αντίστροφη σχέση.

Συμπέρασμα

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν σε αυτή τη μελέτη δείχνουν ότι τόσο το επίπεδο αναχαίτισης φωτός από τον καρπό, όσο και η διαθεσιμότητα νερού στο έδαφος επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου.

Τι είναι η καρκίνωση της ελιάς και πως αντιμετωπίζεται;
olive-tree-carcinoma
Πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε το δάκο;
δάκος ελιάς έντομο
Οι αρδευτικές ανάγκες της ελιάς
olive-tree-irrigating-cover
Μοιράσου το άρθρο

Είσαι γεωπονικό κατάστημα και σε ενδιαφέρει η συνεργασία με την AgriSC; Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου!