Πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε το δάκο; 

Γράφει ο Νίκος Κυπριωτάκης, Γεωπόνος ΓΠΑ Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων – συνεργάτης της AgriSC

Διανύουμε μια χρονιά όπου η μέση καρποφορία στην καλλιέργεια της ελιάς κυμαίνεται κάτω του 30% γεγονός που καθιστά τη δακοκτονία, μέσω δολωματικών εφαρμογών πολύ χαμηλής αποτελεσματικότητας. Για το λόγο αυτό η πιο σωστή καταπολέμηση του δάκου μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω μιας προσεκτικής και επιμελημένης κάλυψης.

δάκος_ελιάς_

Πως ο δάκος μολύνει τον καρπό της ελιάς;

Ο δάκος, αφού εναποθέσει το αυγό μέσα στον καρπό, 'σαλιώνει' την οπή, προφανώς για να ρουφήξει τους χυμούς του καρπού. Έτσι, επιμολύνει την ελιά με συμβιωτικά βακτήρια του εντερικού του σωλήνα. Όταν εκκολαφθεί η νεαρή προνύμφη εμβολιάζεται με τα συμβιωτικά αυτά βακτήρια και έτσι μπορεί να πέψει την τροφή της.

ελιασ_δάκος_έντομο

Ποιες συνθήκες ευνοούν τον δάκο;

Ο δάκος θα ξεκινήσει τις πτήσεις και εναποθέσεις αυγών σε θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 33°- 35°C και με σχετική υγρασία άνω του 50%.

ελιά_προσβεβλημένη_δάκο

Πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε το δάκο;

Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης του δάκου είναι ο ψεκασμός με χαλκό μετά τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου. Η επέμβαση αυτή προστατεύει από δευτερογενείς μολύνσεις που μπορούν να υποβαθμίσουν το ελαιόλαδο όπως το γλοιοσπόριο, καμαροσπόριο κλπ. Επιπλέον καταστρέφει τα όποια συμβιωτικά βακτήρια με τα οποία έχει επιμολύνει ο δάκος τον καρπό της ελιάς.

revenge_περιγραφή

Ο Νίκος Κυπριωτάκης προτείνει:

Τη χρήση του Revenge (asetamiprid 20%), το οποίο με την έντονη διασυστηματική του δράση και τον πολύ μικρό χρόνο τελευταίας επέμβασης, 7 ημέρες πριν την συγκομιδή, μπορεί να δώσει άριστη προστασία στον καρπό που έχουμε φέτος.

Είσαι γεωπονικό κατάστημα και σε ενδιαφέρει η συνεργασία με την AgriSC; Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου!