Τι είναι το ωίδιο και πως το αντιμετωπίζουμε;
Γράφει η επιστημονική ομάδα της AgriSC
Το ωίδιο είναι μια φυτική ασθένεια, που αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές μυκητολογικές παθήσεις που επηρεάζουν τα κηπευτικά μας. Αυτή η ασθένεια επηρεάζει πολλές καλλιέργειες, όπως τις ντομάτες, τα κολοκύθια, τα αμπέλια, τις πιπεριές, τα καρπούζια, καθώς και διάφορα καλλωπιστικά φυτά, όπως η τριανταφυλλιά.
Το ωίδιο διακρίνεται από άλλες μυκητολογικές ασθένειες λόγω των λευκών εξάνθησεών της που μοιάζουν με σκόνη και εμφανίζονται αρχικά σε μικρές κηλίδες, ενώ στη συνέχεια εξαπλώνονται καλύπτοντας τα φύλλα. Η διάγνωση βασίζεται στα χαρακτηριστικά συμπτώματά της και είναι σχετικά εύκολη.
Τα πιο ευαίσθητα κηπευτικά περιλαμβάνουν το αμπέλι, τα κολοκύθια και την αγγουριά, ενώ συχνά προσβάλλεται και η τριανταφυλλιά ανάμεσα στα καλλωπιστικά φυτά.
Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε το ωίδιο;
Ο μύκητας εξαπλώνεται στα φύλλα μέσω του μυκηλίου του και δημιουργεί μια λευκή σκόνη που μοιάζει σαν να έχει ρίξει κάποιος αλεύρι πάνω στα φύλλα. Αυτή η σκόνη είναι περισσότερο ορατή στα νεότερα φύλλα και στους ευαίσθητους πράσινους βλαστούς.
Συνήθως, ο μύκητας καλύπτει το πάνω μέρος των φύλλων, αλλά υπάρχουν και είδη που αναπτύσσονται στο κάτω μέρος, όπως στη ντομάτα. Σε ορισμένα φυτά, μπορεί να εξαπλωθεί και να καλύψει τα άνθη, τα νεαρά μπουμπούκια κατά την άνθηση και τους μίσχους των φύλλων.
Παρόλο που αυτά τα συμπτώματα φαίνονται πολύ σοβαρά, σπάνια ο μύκητας μπορεί να καταστρέψει πλήρως το φυτό. Το βασικό πρόβλημα που προκαλεί είναι η αδυναμία του φυτού και το στρεσάρισμα του. Οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις αποδυναμώνουν το φυτό και το καθιστούν ευάλωτο σε άλλες ασθένειες και παρασιτισμούς από έντομα.
Επιπλέον, εάν η μεγαλύτερη μερίδα των φύλλων καλυφθεί από τον λευκό μύκητα, η διαδικασία της φωτοσύνθεσης θα περιοριστεί, και το φυτό θα απορρίψει πρόωρα τα προσβεβλημένα φύλλα ως έναν τρόπο αυτοάμυνας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής φρούτων και καρπών σε εδώδιμα φυτά, καθώς και την υποβάθμιση της ποιότητας και της γεύσης τους.
Επειδή κάθε οικογένεια φυτών έχει τα δικά της είδη μυκήτων που προκαλούν το ωίδιο, δύο διαφορετικά φυτά που μεγαλώνουν κοντά στον κήπο και το ένα μολυνθεί δεν θα επηρεάσει το άλλο. Παρ’ όλα αυτά, ο μύκητας αυτός μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα με τον άνεμο, αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης.
Πως το ωίδιο μολύνει τα φυτά;
Αυτός ο μυκήτας φαίνεται να είναι παρών σε πολλά μέρη. Τα σπόρια του υπομένουν τον χειμώνα και επιβιώνουν σε υπολείμματα καλλιέργειας, σε ιστούς φυτών και στους ίδιους τους οφθαλμούς, λειτουργώντας ως πηγή μόλυνσης για την επόμενη περίοδο.
Κατά την άνοιξη, τα σπόρια φυτρώνουν και δημιουργούν το μυκήλιο (το σώμα του μύκητα) στις αντίστοιχες θέσεις, και από εκεί παράγονται νέα σπόρια. Αυτά τα νέα μολύσματα διακινούνται στους ιστούς των φυτών με τη βοήθεια του αέρα, των εντόμων και του νερού.
Οι συνθήκες που προάγουν την ανάπτυξη και τη διάδοση του ωιδίου περιλαμβάνουν περιόδους με υψηλή σχετική υγρασία και βροχές, καθώς και πυκνή φύτευση όπου η κυκλοφορία του αέρα είναι περιορισμένη και η υγρασία διατηρείται στις εσωτερικές επιφάνειες των φυτών. Αντίθετα, περίοδοι με σπάνιες βροχοπτώσεις και μεγάλη ξηρασία δεν είναι ευνοϊκές για την εξάπλωση της ασθένειας.
Το ωίδιο ευνοείται μεν από υψηλή σχετική υγρασία, αλλά τα σπόρια δεν μπορούν να φυτρώσουν πάνω στα φύλλα όταν αυτά είναι υγρά, παρά μόνο όταν στεγνώσουν.
Προτάσεις για πρόληψη της ασθένειας
Η αποτελεσματικότερη προστασία από το ωίδιο είναι να εφαρμόσετε καλλιεργητικές τεχνικές που θα αποτρέψουν τη δημιουργία των ιδανικών συνθηκών για την ανάπτυξή του. Παρά ταύτα, η επιτυχία αυτής της προσπάθειας εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και υπάρχουν συγκεκριμένοι μήνες κατά τους οποίους πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί.
- Επιλέξτε να φυτέψετε φυτά που είναι απαλλαγμένα από την ασθένεια και διασφαλίστε ότι αυτά αναπτύσσονται υγιή και χωρίς στρες. Τα φυτά που βρίσκονται υπό στρες είναι πιο ευάλωτα στην ασθένεια, γι’ αυτό πρέπει να προσέχετε ώστε να μην υποφέρουν από υψηλές θερμοκρασίες και να λαμβάνετε προσεκτική φροντίδα.
- Σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία κατά τη διάρκεια μεγάλου χρονικού διαστήματος, επιλέξτε ποικιλίες φυτών που έχουν αντοχή στη συγκεκριμένη ασθένεια.
- Αποφύγετε τη φύτευση των κηπευτικών σας σε περιοχές του κήπου όπου υπάρχει σκιά κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αυτό μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη των σπόρων του μύκητα. Αντίθετα, εγκαταστήστε τα φυτά σας σε περιοχές με άφθονη ηλιοφάνεια.
2 προβλήματα που ταλαιπωρούν το αμπέλι μας και πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε
Μοιράσου το άρθρο
Είσαι γεωπονικό κατάστημα και σε ενδιαφέρει η συνεργασία με την AgriSC; Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου!