Σιτάρι, ο ρόλος του αζώτου στην καλλιέργεια

Γράφει η επιστημονική ομάδα της AgriSC

Το άζωτο (Ν) είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για το σιτάρι, μιας από τις σημαντικότερες καλλιέργειες δημητριακών παγκοσμίως. Είναι θεμελιώδους σημασίας για διάφορες φυσιολογικές διεργασίες, επηρεάζοντας την απόδοση, την ποιότητα των κόκκων και τη συνολική υγεία των φυτών. Η παρούσα ανάλυση διερευνά τον ρόλο του αζώτου στην ανάπτυξη του σιταριού σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Βλάστηση και ανάπτυξη σποροφύτων

Ο κύκλος ανάπτυξης του σιταριού αρχίζει με το φύτρωμα, όπου τα αρχικά αποθέματα αζώτου στο σπόρο παίζουν καθοριστικό ρόλο. Το άζωτο σε αυτό το στάδιο είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση ενζύμων και πρωτεϊνών, απαραίτητες για την ανάπτυξη των σποροφύτων. Κατά την πρώιμη ανάπτυξη, τα φυτά σιταριού βασίζονται στα αποθέματα αζώτου του εδάφους.

Έτσι, η περιεκτικότητα του εδάφους σε άζωτο καθίσταται ζωτικής σημασίας για την εγκατάσταση των σποροφύτων. Η επάρκεια αζώτου κατά τη διάρκεια του φυτρώματος διασφαλίζει τη ζωηρή ανάπτυξη των σποροφύτων, δημιουργώντας τα θεμέλια για τις επόμενες φάσεις ανάπτυξης.

wheat-table
wheat-various-species

Βλαστική ανάπτυξη

Καθώς το σιτάρι εισέρχεται στο στάδιο του φυτρώματος, η ζήτηση αζώτου αυξάνεται σημαντικά. Το άζωτο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση της χλωροφύλλης, που κινεί τη φωτοσύνθεση, την πρωταρχική διαδικασία παραγωγής ενέργειας του φυτού.

Κατά την περίοδο αυτή παρατηρείται ταχεία ανάπτυξη των φύλλων και των στελεχών. Η ανάπτυξη αυτή απαιτεί σημαντική παραγωγή αμινοξέων, για τα οποία το άζωτο αποτελεί βασικό συστατικό. Η επαρκής παροχή αζώτου κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης είναι σημαντική. Και αυτό γιατί μεγιστοποιείται ο αριθμός των αδερφών, που σχετίζεται άμεσα με τη δυνητική απόδοση των σπόρων.

Ανάπτυξη

Η μετάβαση στην αύξηση του στελέχους και του αδελφώματος σηματοδοτείται από την προετοιμασία του φυτού για την αναπαραγωγική ανάπτυξη. Η εφαρμογή αζώτου κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης είναι κρίσιμη για δύο λόγους.

Πρώτον, για τη στήριξη της συνεχιζόμενης βλαστικής ανάπτυξης και δεύτερον για τη δημιουργία αποθεμάτων πρωτεϊνών στους φυτικούς ιστούς. Αυτά τα αποθέματα είναι απαραίτητα για το γέμισμα των σπόρων. Επιπλέον, τα επαρκή επίπεδα αζώτου κατά τη διάρκεια της επιμήκυνσης του στελέχους, συμβάλλουν στο βέλτιστο ύψος και τη δύναμη του φυτού. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος πλαγιάσματος, που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την απόδοση.

wheat-blooming
wheat-crop

Άνθιση

Κατά τα στάδια της άνθησης, το άζωτο εξακολουθεί να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο. Υποστηρίζει το σχηματισμό των δομών των ανθέων και συμμετέχει άμεσα στη σύνθεση της γύρης και των ωαρίων. Η ανεπάρκεια αζώτου σε αυτό το στάδιο μπορεί να οδηγήσει σε:

  • κακό σχηματισμό ανθέων,
  • μειωμένη βιωσιμότητα γύρης και τελικά
  • χαμηλότερο αριθμό κόκκων ανά κεφαλή.

Σιτάρι και γέμισμα

Το στάδιο του γεμίσματος είναι ίσως το σημείο όπου ο ρόλος του αζώτου είναι πιο κρίσιμος από κάθε άλλη στιγμή. Το άζωτο που απορροφάται από το έδαφος μεταφέρεται στους αναπτυσσόμενους κόκκους, όπου χρησιμοποιείται στη σύνθεση των πρωτεϊνών αποθήκευσης. Αυτές οι πρωτεΐνες καθορίζουν την ποιότητα στο σιτάρι, ιδίως όσον αφορά τις ιδιότητες ψησίματος και άλεσης.

Η έλλειψη αζώτου κατά τη διάρκεια της πλήρωσης των κόκκων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη περιεκτικότητα των κόκκων σε πρωτεΐνες, επηρεάζοντας τόσο την απόδοση όσο και την ποιότητα.

Σιτάρι και ωρίμανση

Καθώς το φυτό πλησιάζει στην ωρίμανση, ο ρόλος του αζώτου φθίνει. Η εστίαση μετατοπίζεται στην κινητοποίηση των θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του αζώτου, από τους βλαστικούς ιστούς στους κόκκους.

Οποιοδήποτε πρόσθετο άζωτο σε αυτό το στάδιο έχει ελάχιστο αντίκτυπο στην απόδοση ή την ποιότητα. Επιπλέον, πιθανόν να είναι και επιζήμιο, καθώς μπορεί να καθυστερήσει την ωρίμανση και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

dry-wheat-yellow

Διαχείριση του αζώτου στο σιτάρι

Η αποτελεσματική διαχείριση του αζώτου είναι ζωτικής σημασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του καλλιεργητικού κύκλου στο σιτάρι. Ξεκινά με την ανάλυση του εδάφους για την εκτίμηση των αρχικών επιπέδων αζώτου. Έπειτα, συνεχίζεται με την εφαρμογή αζωτούχων λιπασμάτων σε κρίσιμα στάδια ανάπτυξης. Η υπερβολική εφαρμογή αζώτου μπορεί να οδηγήσει σε

  • υπερβολική βλαστική ανάπτυξη,
  • αυξημένη ευαισθησία σε εχθρούς και ασθένειες και
  • περιβαλλοντικά προβλήματα. όπως η έκπλυση νιτρικών αλάτων.

Αντίθετα, η ελλιπής εφαρμογή μπορεί να οδηγήσει σε κακή ανάπτυξη της καλλιέργειας και μειωμένη απόδοση και ποιότητα.

6 + 1 στόχοι για την ορθή λίπανση στην καλλιέργεια ρυζιού
rice-cpop-cover
Βαμβάκι, λίγα λόγια για την καλλιέργειά του
cotton-cultivation-cover
Μοιράσου το άρθρο

Είσαι γεωπονικό κατάστημα και σε ενδιαφέρει η συνεργασία με την AgriSC; Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου!