Το υπαίθριο καρπούζι είναι μια θερμόφιλη, ετήσια καλλιέργεια μεγάλης οικονομικής σημασίας για πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ανήκει στην οικογένεια των Κολοκυνθοειδών και καλλιεργείται ευρέως για την παραγωγή καρπών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, σάκχαρα και λυκοπένιο. Κατάλληλο για ελαφρά έως μέσης σύστασης εδάφη, το καρπούζι επιτυγχάνει τις καλύτερες αποδόσεις σε περιοχές με υψηλή ηλιοφάνεια και θερμοκρασία. Οι κυριότερες καλλιεργητικές περιοχές είναι η Τριφυλία, η Αργολίδα, η Ηλεία, η Ξάνθη και η Ροδόπη. Η εποχή σποράς διαμορφώνεται ανάλογα με την περιοχή, με στόχο τη συγκομιδή από Ιούνιο έως Αύγουστο. Χρησιμοποιούνται συνήθως υβρίδια με έντονη ανάπτυξη, ανοχή σε ιώσεις και ομοιόμορφο μέγεθος καρπών.
Βοτανολογικά χαρακτηριστικά
Το καρπούζι (Citrullus lanatus) είναι ετήσιο, έρπον ή αναρριχώμενο φυτό της οικογένειας Cucurbitaceae, με καταγωγή από την Αφρική. Διαθέτει εκτεταμένο, επιφανειακό ριζικό σύστημα και μεγάλη φυλλική επιφάνεια, που υποστηρίζει τη φωτοσύνθεση. Είναι μονόικο, με περισσότερα αρσενικά άνθη, ενώ τα θηλυκά εμφανίζονται αργότερα στους κόμβους. Η επικονίαση γίνεται κυρίως με μέλισσες και είναι απαραίτητη για την καρπόδεση. Ο καρπός είναι σαρκώδης ράγα, πλούσια σε νερό και σάκχαρα, με ή χωρίς σπόρους, ανάλογα με την ποικιλία.