Πατάτα, πως επιλέγουμε τον κατάλληλο σπόρο;

Γράφει η επιστημονική ομάδα της AgriSC

Το πρώτο και πιο κρίσιμο βήμα για την επιτυχημένη καλλιέργεια πατάτας είναι η επιλογή των κατάλληλων κονδύλων για φύτευση. Στη γεωργία, ως σπόροι χρησιμοποιούνται οι κόνδυλοι, οι οποίοι αποτελούν τμήμα του βλαστού του φυτού της πατάτας. Η μεγαλύτερη συγκομιδή επιτυγχάνεται μόνο όταν ο σπόρος προέρχεται από φυτά πατάτας που είχαν την υψηλότερη απόδοση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πατάτες που καλλιεργούμε θα κληρονομήσουν τις ιδιότητες και τα ελαττώματα της πατάτας-γονέα. Όταν η πατάτα προέρχεται από μια νόστιμη και παραγωγική ποικιλία, οι απόγονοί της θα είναι επίσης καλής ποιότητας.

Πως επιλέγουν το σπόρο πατάτας οι έμπειροι παραγωγοί;

Οι εξειδικευμένοι πατατοπαραγωγοί παράγουν και επιλέγουν τους σπόρους τους από τα δικά τους χωράφια. Το σημαντικό είναι ότι αυτό το κάνουν κατά τη φάση ανάπτυξης της πατάτας και όχι μετά τη συγκομιδή.

Ως εκ τούτου, επισκέπτονται τα χωράφια τους 25-30 ημέρες μετά την έναρξη της βλάστησης. Επισημαίνουν τα ισχυρότερα φυτά πατάτας, τα οποία έχουν 3-6 ζωηρούς βλαστούς, τοποθετώντας δίπλα τους ένα καλάμι ως δείκτη. Ένα μήνα αργότερα, επισκέπτονται ξανά αυτά τα σημειωμένα φυτά πατάτας. Εάν εξακολουθούν να είναι ζωηρά με πολλά φύλλα και βλαστούς και δεν είναι αραιά, τότε αφήνουν το σημάδι στη θέση του. Τα φύλλα σε αυτήν την φάση δεν πρέπει να είναι ζαρωμένα, να κατσαρώνουν ή να έχουν προσβληθεί από κάποια ασθένεια. 

Κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής, συλλέγουν πρώτα προσεκτικά τις πατάτες από αυτά τα σημαδεμένα φυτά χωρίς να τις καταστρέψουν. Τις ταξινομούν ανάλογα με το μέγεθος και χρησιμοποιούν μόνο τις καλύτερες και τις μεσαίου μεγέθους για τη φύτευση της επόμενης περιόδου.

crop-potato
potato-crop

Ο αγρός έχει κυρίως αδύναμα φυτά με ζαρωμένα φύλλα ή φυτά που έχουν προσβληθεί από κάποια σήψη

Στην περίπτωση αυτή οι παραγωγοί είναι απαραίτητο να αλλάξουν το σπόρο και να πάρουν υγιή φυτά από άλλη πηγή για να μην καταστραφεί η καλλιέργεια τους.

Ποιες πατάτες χρησιμοποιούνται για φύτευση;

Στην Ελλάδα, οι καλύτερες ποικιλίες για ανοιξιάτικη φύτευση είναι οι πατάτες που προέρχονται από ψυχρές και ορεινές περιοχές. Σε αυτές τις περιοχές, οι πατάτες συνήθως συγκομίζονται αργά, μετά τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Σε αυτές τις περιοχές, οι πατάτες συνήθως συγκομίζονται αργά, μετά τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Λόγω του χειμώνα ωριμάζουν πολύ καλά μέχρι την άνοιξη και είναι πιο πλούσιες σε άμυλο.

Οι αγορές σπόρων πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αυτό επιτρέπει στους παραγωγούς να τους αποθηκεύσουν κατάλληλα μέχρι την περίοδο φύτευσης. Για φύτευση χρησιμοποιούνται πατάτες υγιείς, σφιχτές, χωρίς εσωτερικά κενά και όχι μαλακές, βαριές και με ρηχά μάτια.

Επίσης δεν πρέπει να παρουσιάζουν μαύρα ή σκούρα σημεία στη φλούδα ή τη σάρκα τους. Δεν πρέπει να είναι μελανιασμένες, τραυματισμένες ή τρυπημένες από έντομα και σκουλήκια και φυσικά θα πρέπει να έχουν ωριμάσει πλήρως.

Πότε ωριμάζει η πατάτα ;

Μια ώριμη πατάτα δεν ξεφλουδίζει εύκολα όταν την τρίβουμε ανάμεσα στα χέρια μας. Η συγκομιδή από πατάτες που δεν έχουν ωριμάσει πλήρως είναι πρώιμη αλλά σίγουρα μικρότερη. Οι πατάτες ωριμάζουν πλήρως όταν παραμένουν στο έδαφος για επιπλέον 5-8 ημέρες, αφού τα φύλλα και οι μίσχοι τους έχουν στεγνώσει εντελώς.

Το μέγεθος του σπόρου

Πειράματα έχουν αποδείξει ότι η φύτευση μεγάλων κονδύλων από υγιή φυτά πατάτας οδηγεί σε μεγαλύτερη συγκομιδή. Αυτές οι πατάτες περιέχουν περισσότερο άμυλο και τα φυτά είναι πιο ανθεκτικά σε προσβολές και ασθένειες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μητέρα-πατάτα παρέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά στα νέα φυτά. Με τον τρόπο αυτό κάνει τους βλαστούς και τα φύλλα τους πιο ζωηρά και ανθεκτικά, θρέφοντας έτσι καλύτερα τους κονδύλους.

Ωστόσο, η χρήση αποκλειστικά πολύ μεγάλων κονδύλων ως σπόρος θα απαιτούσε μεγάλες ποσότητες σποροπαραγωγικού υλικού. Η χρήση πατάτας στο μέγεθος μεγάλου αυγού κότας, με σφιχτή και αλευρώδη σάρκα (περιεκτικότητα σε άμυλο 19-20%) θεωρείται πιο συμφέρουσα. Και τούτο διότι οι πολύ μεγάλες πατάτες δεν αυξάνουν την απόδοση τόσο πολύ, όσο οι μεσαίου μεγέθους. 

Η φύτευση δύο ή τριών μικρότερων κονδύλων αποδίδει μικρότερη συγκομιδή σε σύγκριση με μία μεγάλη πατάτα αυτού του μεγέθους. Ωστόσο, αν ο σπόρος προέρχεται από άρρωστα ή εκφυλισμένα φυτά, η συγκομιδή θα είναι μικρή, ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν οι μεγαλύτερες πατάτες.

όταν το έδαφος είναι υγρό και φτωχό και οι καιρικές συνθήκες δυσμενείς, για τη φύτευση πρέπει να χρησιμοποιούνται πατάτες μεγαλύτερες από ένα αυγό κότας

Έχει αποδειχθεί, επίσης, ότι όταν ο σπόρος έχει 3-4 ζωηρά μάτια, η συγκομιδή πάει καλύτερα.

 

potato-crop-field

Συμπερασματικά

Επομένως, ορισμένοι καλλιεργητές, όταν φυτεύουν ολόκληρη την πατάτα, τείνουν να κόβουν τα άλλα μάτια με ένα μαχαίρι. Με τον τρόπο αυτό αφήνουν μόνο ένα ζωηρό μάτι στην κορυφή. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία κοπής των ματιών γίνεται χειρωνακτικά και είναι επίπονη και κοστοβόρα.

Ως εκ τούτου, στην πράξη χρησιμοποιούνται πατάτες με 5-6 μάτια το πολύ ή χρησιμοποιείται μόνο το πάνω μέρος των κονδύλων. Οι πατάτες με περισσότερα μάτια παράγουν πολλούς αλλά αδύναμους βλαστούς και με τελικό αποτέλεσμα μικρότερους κονδύλους.

6 λόγοι ακαρπίας στην καλλιέργεια ντομάτας
tomato-cover-greenhouse
Βασική λίπανση: Μια επιτυχημένη πρακτική για το θερμοκήπιό σου!
tomato-nutrients
Μοιράσου το άρθρο

Είσαι γεωπονικό κατάστημα και σε ενδιαφέρει η συνεργασία με την AgriSC; Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου!