Κρεμμύδι, λίγα λόγια για την καλλιέργειά του

Γράφει η επιστημονική ομάδα της AgriSC

Το κρεμμύδι είναι φυτό ποώδες, διετές ή τριετές (πολυετές). Και τούτο διότι απαιτούνται 2 – 3 χρόνια για την συμπλήρωση του βιολογικού του κύκλου, από σπόρο σε σπόρο. Συνήθως καλλιεργείται σαν μονοετές, για παραγωγή βολβών, εκτός εάν καλλιεργείται για παραγωγή σπόρου.

Θερμοκρασία

Το κρεμμύδι είναι φυτό ψυχρής εποχής και παρουσιάζει ανθεκτικότητα στον παγετό. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε περιοχές και εποχές µε μέση θερμοκρασία, που κυμαίνεται από 13ο C – 25ο C.

Οι άριστες θερμοκρασίες εδάφους για την βλάστηση και ανάπτυξη των νεαρών φυτών κυμαίνεται από 20ο C – 27o C.

Στην θερμοκρασία των 10o C η βλάστηση γίνεται σε 13 ημέρες και στους 15ο C σε 7 ημέρες. Αντίστοιχα, στους 20ο C σε 5 ημέρες, στους 25ο C – 30o C σε 4 ημέρες, στους 35o C σε 12 ημέρες, ενώ στους 40o C δεν βλαστάνει καθόλου.

Για υψηλές αποδόσεις απαιτούνται σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών, πριν, δηλαδή, από την έναρξη της βολβοποίησης. Αντίθετα, κατά τη βολβοποίηση, τη συγκομιδή και την μεθωρίµανση είναι επιθυμητές σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Υγρασία

Η υγρασία της ατµόσφαιρας παίζει σηµαντικό ρόλο στην επιτυχία της καλλιέργειας, γιατί επηρεάζει σηµαντικά την ανάπτυξη ή µη, µυκητολογικών ασθενειών. Για παράδειγµα, ο περονόσπορος αναπτύσσεται µε µεγάλη ταχύτητα όταν επικρατούν µέτριες θερµοκρασίες και υψηλή ατµοσφαιρική υγρασία. Μέτρια προς χαµηλή υγρασία θεωρούνται ευνοϊκές για την ανάπτυξη του φυτού. Χαµηλή υγρασία επίσης είναι επιθυµητή κατά την διάρκεια της συγκοµιδής και µεθωρίµανσης για να επιταχύνεται η ξήρανση των βολβών.

onion-in-soil
onion-crop

Έδαφος

Το κρεμμύδι δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε έδαφος και ευδοκιμεί σε όλους γενικά τους τύπους. Δίνει καλύτερες αποδόσεις και καλύτερης ποιότητας προϊόντα, σε εδάφη ελαφριά έως μέσης σύστασης, γόνιμα, καλά εφοδιασμένα µε οργανική ουσία. Επίσης, καλά αποστραγγιζόµενα που παρουσιάζουν αρκετή συνεκτικότητα, ώστε να διατηρούν ικανοποιητική  υγρασία στο ριζόστρωµα.

Τα χαλικώδη, αλατούχα και τα πολύ βαριά πηλώδη εδάφη πρέπει να αποφεύγονται γιατί οι αποδόσεις σε αυτά είναι χαμηλές. Τα χαλικώδη εδάφη προκαλούν σημαντικές βλάβες στους βολβούς. Τα αλατούχα µε ηλεκτρική αγωγιµότητα πάνω από 4mmhos προκαλούν φτωχή ανάπτυξη και παραγωγή.

Εδάφη συνεκτικά µε υψηλό ποσοστό αργίλου προκαλούν σοβαρό πρόβλημα κρούστας και σβόλων κατά τη βλάστηση των φυτών, την ανάπτυξη των βολβών και τη συγκομιδή.

Το κρεμμύδι αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε ουδέτερα ή ελαφρά όξινα εδάφη, pH= 6.0-7.0, αλλά η ανάπτυξή του δυσκολεύεται στα πολύ όξινα.

Λίπανση

Το κρεμμύδι αντιδρά θετικά στη λίπανση, ιδιαίτερα του αζώτου. Αυτό συμβαίνει λόγω του επιφανειακού του ριζικού συστήματος και του μεγάλου αριθμού φυτών που αναπτύσσονται στη μονάδα επιφανείας. Άλλα απαραίτητα λιπαντικά στοιχεία είναι ο φώσφορος, το κάλιο, πιθανόν ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και ο σίδηρος. Η προσθήκη οργανικής ουσίας συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγής.

Καλλιέργεια

Το κρεμμύδι καλλιεργείται συνήθως σαν ετήσιο φυτό για την παραγωγή βολβών. Η παραγωγή βολβών για νωπή κατανάλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί µε τρεις τρόπους:

  • µε απευθείας σπορά στο χωράφι,
  • µε τη μεταφύτευση στο χωράφι φυταρίων που αναπτύσσονται σε σπορείο,
  • µε τη φύτευση κοκκαριού.
fresh-green-onions

Βάθος σποράς

Η σπορά γίνεται σε μικρό βάθος περίπου 10χλστ (6-12χλστ) ανάλογα και µε τον τύπο του εδάφους. Βαθύτερη σπορά γίνεται σε ελαφρά εδάφη.

Η επιφάνεια του εδάφους θα πρέπει να διατηρείται υγρή µε πότισμα ή τεχνητή βροχή μετά τη σπορά μέχρι την εμφάνιση των φυταρίων, . Ο σπόρος του κρεμμυδιού φυτρώνει σε θερμοκρασίες από 0ο-35ο C. Χρειάζεται, ωστόσο, 4,5 μήνες για να φυτρώσει στους 0ο C και 3-4 μέρες στους 21ο- 27ο C. Ο σπόρος δε βλασταίνει στους 40ο C ή σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Είσαι γεωπονικό κατάστημα και σε ενδιαφέρει η συνεργασία με την AgriSC; Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου!