4+1 τρόποι προστασίας των φυτών μας από τον καύσωνα
Γράφει η επιστημονική ομάδα της AgriSC
Οι υψηλές θερμοκρασίες, ο καύσωνας και η έντονη ηλιοφάνεια του καλοκαιριού αποτελούν προβλήματα που επηρεάζουν κάθε καλλιέργεια στο χωράφι ή στον κήπο. Συχνά όμως, οι επιπτώσεις των παραπάνω στην καλλιέργεια είναι δύσκολο να αντιληφθούν από άτομα που δεν έχουν επαρκής ενημέρωση σε αυτόν τον τομέα.
Πώς οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τα φυτά;
Όταν η θερμοκρασία υπερβεί τους 30℃, τα φυτά αρχίζουν να αντιμετωπίζουν έντονο στρες. Η σοβαρότητα αυτού του προβλήματος διαφέρει ανάλογα με τις ιδανικές θερμοκρασίες που απαιτούνται για τη φυσιολογική ανάπτυξη κάθε φυτού.
Δυσκολίες στην ανάπτυξη
Ορισμένα φυτά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι, το κουνουπίδι, και άλλα που καλλιεργούνται κατά τους χειμερινούς μήνες, επηρεάζονται άμεσα από τις υψηλές θερμοκρασίες. Αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ανάπτυξη τους και δεν αναπτύσσονται ομαλά.
Μείωση άνθισης και καρποφορίας
Όταν τα φυτά αντιμετωπίζουν στρες λόγω υψηλών θερμοκρασιών, περιορίζουν την καρποφορία τους για εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι φυτά όπως η μελιτζάνα και η φασολιά δεν θα παράγουν άνθη ή θα τα απορρίψουν πριν γίνει η γονιμοποίηση. Επίσης, πιπεριές και ντομάτες μπορεί να παράγουν λιγότερα άνθη για την εξυπηρέτηση άλλων αναγκών.
Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί εγκαύματα στους καρπούς και τα φύλλα, ειδικότερα εάν αυτά είναι βρεγμένα από την άρδευση. Αυτά τα εγκαύματα φαίνονται ως λευκοί λεκέδες πάνω σε καρπούς και φύλλα και μπορεί να “μπερδευτούν” με την τοξικότητα από φυτοφάρμακα.
Κατά την προσπάθειά τους να αποφύγουν την έκθεση στην έντονη ακτινοβολία και στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου το μεσημέρι, τα φυτά τείνουν να συστρέφουν τα φύλλα τους προς το εσωτερικό, με σκοπό να μειώσουν την επιφάνεια έκθεσης στην ακτινοβολία. Αυτή η αντίδραση του φυτού εμφανίζεται ως ένας ελαφρύς μαρασμός, αλλά αποτελεί φυσιολογική απόκριση στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και δεν πρέπει να ανησυχούμε.
Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση
1. Πρωινό πότισμα
Είναι ζωτικής σημασίας να διαχειριστούμε το πότισμα με τον σωστό τρόπο κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Τα φυτά απορροφούν το απαραίτητο νερό μέσω των ριζών τους και απελευθερώνουν υδρατμούς από τα φύλλα τους.
Σκεφτείτε το φυτό σαν μια μεγάλη αντλία ή ένα καλαμάκι που χρησιμοποιούμε για να πιούμε τον καφέ μας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα ανοικτά στόματα των φύλλων επιτρέπουν στο νερό να περάσει από το φυτό στην ατμόσφαιρα. Αυτό οδηγεί σε μείωση του υδατικού δυναμικού των ριζών και στην ώθηση του φυτού να αντλήσει περισσότερο νερό από το έδαφος.
Επομένως, οι πρωινές ώρες είναι ο ιδανικός χρόνος για το φυτό να διατηρήσει τα στόματα των φύλλων ανοικτά και να απορροφήσει αρκετή ποσότητα νερού, προτού αυτό εξατμιστεί από το έδαφος.
2. Πυκνότητα φύτευσης ή κοινή καλλιέργεια με φυτά που προσφέρουν σκιά στο έδαφος
Μπορούμε να υιοθετήσουμε μια πυκνή φύτευση, αλλά όχι υπερβολικά πυκνή, καθώς αυτή μπορεί να προκαλέσει μυκητολογικές ασθένειες.
Αυτή η πρακτική είναι κατάλληλη για φυτά με φύλλα, όπως το μαρούλι, το σπανάκι, αλλά και για φυτά όπως το κολοκύθι και το πεπόνι. Η ιδέα είναι ότι τα φυτά αυτά, με τα πλούσια φύλλα τους, θα ρίχνουν σκιά στο έδαφος κατά τη διάρκεια της ημέρας, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της υγρασίας γύρω από τις ρίζες τους.
3. Αποφεύγετε τη χρήση λιπασμάτων
Κατά τον καύσωνα, όταν παρατηρείτε ότι τα φυτά σας υποφέρουν από την υψηλή θερμοκρασία και χάνουν τα άνθη τους, μπορεί να έχετε την τάση να σκεφτείτε ότι χρειάζονται λιπάσματα για να ανακάμψουν.
Ωστόσο, αυτή είναι μια λανθασμένη προσέγγιση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα φυτά επιδιώκουν να μειώσουν τις βιολογικές τους διεργασίες και τον μεταβολισμό τους άρα μια ραγδαία ανάπτυξη θα τα εξαντλήσει ακόμη περισσότερο.
Για μια ισορροπημένη διαχείριση των λιπασμάτων, παρακολουθήστε την πρόγνωση του καιρού και σχεδιάστε να εφαρμόσετε τη λίπανση σε ημέρες με πιο ήπιες θερμοκρασίες.
4. Συγκομίστε τους ώριμους καρπούς πριν από την περίοδο του καύσωνα
Ένα εξαιρετικά χρήσιμο μέτρο για τη φροντίδα των φυτών στον κήπο σας είναι να συλλέξετε τους ώριμους καρπούς λίγο πριν από την έλευση του καύσωνα. Οι ώριμοι καρποί, που παραμένουν στο φυτό, καταναλώνουν πολύτιμη ενέργεια και θρεπτικά στοιχεία από αυτό, προκαλώντας στρες και καθυστερώντας την επόμενη παραγωγή ανθέων, όπως συμβαίνει με τις πιπεριές, τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες.
Οι σπόροι των ώριμων καρπών συχνά αρχίζουν να εκκρίνουν ουσίες που επηρεάζουν το φυτό να αποδίδει τα θρεπτικά στοιχεία της φωτοσύνθεσης σε αυτούς. Με τη συγκομιδή των καρπών πριν από την περίοδο καύσωνα, το φυτό αποφεύγει μια σημαντική σπατάλη πόρων και εξοικονομεί ενέργεια που θα χρησιμοποιούσε διαφορετικά.
5. Επενδύστε σε ένα δίχτυ προστασίας από τον ήλιο
Αποκτήστε ένα δίχτυ προστασίας από τον ήλιο , προσφέροντας στα φυτά σας την απαραίτητη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία . Ταυτόχρονα, αυτό το δίχτυ θα τα προφυλάξει από τον άνεμο, τα πουλιά και άλλους πιθανούς κινδύνους.
Διατηρώντας τα φυτά σας κάτω από σκίαση, θα αποτρέψετε την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου να τα βλάψει με εγκαύματα, ενώ ταυτόχρονα δεν θα επηρεάσει την ικανότητά τους να πραγματοποιούν τη φωτοσύνθεση.
2 προβλήματα που ταλαιπωρούν το αμπέλι μας και πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε
Μοιράσου το άρθρο
Είσαι γεωπονικό κατάστημα και σε ενδιαφέρει η συνεργασία με την AgriSC; Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου!