Φράουλα, λίγα λόγια για την καλλιέργειά της
Γράφει η επιστημονική ομάδα της AgriSC
Η φράουλα (Fragaria Vesca) που καλλιεργείται σήμερα στην Ελλάδα ανήκει στην οικογένεια Rosaceae της τάξης Rosales, της υπόκλασης Rosidae. Η υπόκλαση αυτή ανήκει στην κλάση Δικοτυλήδονα των Αγγειόσπερμων (υποάθροισμα) του Αθροίσματος.
Γενικά Στοιχεία για τη φράουλα
- Άθροισμα: Σπερματόφυτα
- Υποάθροισμα: Αγγειόσπερμα
- Κλάση: Δικοτυλήδονα
- Υποκλάση: Rosidae
- Τάξη: Rosales
- Οικογένεια: Rosaceae
- Γένος: Fragaria
- Είδος: Fragaria vesca
- Κοινή ονομασία: Φράουλα
Eίναι φυτό ποώδες, πολυετές, μικρού μεγέθους (15-20 cm ύψος, 20-40 cm διάμετρο κόμης). Αποτελείται από ένα κεντρικό μικρό βλαστό, ο οποίος φέρει πολλούς οφθαλμούς, στην αρχή βλαστοφόρους, και λέγεται στεφάνη.
Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σχηματιστούν δίπλα στον κεντρικό τρεις ή περισσότεροι ακόμη μικροί βλαστοί. Από τους υπέργειους οφθαλμούς, σχηματίζονται αρχικά τα μεγάλου μήκους φύλλα και ορισμένοι λεπτοί και μεγάλοι βλαστοί που ονομάζονται «στόλωνες». Μερικοί από τους βλαστοφόρους οφθαλμούς, με την επίδραση του ψύχους και την πάροδο του χρόνου γίνονται ανθοφόροι, δίνοντας μια ταξιανθία με πολλά άνθη. Το ριζικό σύστημα είναι θυσσανώδες, αβαθές και ινώδες.
Φράουλα και κλίμα
Kατατάσσεται στα πλέον προσαρμοζόμενα φυτά. Διάφορες ποικιλίες της μπορούν να καλλιεργηθούν στα υψηλότερα υψόμετρα των τροπικών περιοχών. Άλλες ποικιλίες καλλιεργούνται στα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες.
Παρόλο που η φράουλα μπορεί να καλλιεργηθεί παντού, δεν είναι στην πραγματικότητα ανθεκτική. Με την έννοια ότι τα φυτικά όργανα δεν αντέχουν στις υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες. Οι περισσότερες ποικιλίες ανήκουν στα βραχείας ημέρας φυτά. Δηλαδή είναι απαραίτητες σε μέσου ή μικρού μήκους ημέρες για την έκπτυξη των ανθοφόρων οφθαλμών. Σε βορειότερα πλάτη, η έκπτυξη των οφθαλμών γίνεται τον Σεπτέμβριο έως Οκτώβριο (αρχές) και όλοι οι οφθαλμοί σχηματίζονται την ίδια εποχή.
Σε νοτιότερα πλάτη ο σχηματισμός των ανθοφόρων οφθαλμών, γίνεται τον Σεπτέμβριο. Η ανάπτυξη, όμως, μπορεί να ολοκληρωθεί επαρκώς στις αρχές της άνοιξης, με συνέπεια πρόσθετο σχηματισμό ανθοφόρων οφθαλμών τη διάρκεια των πρώτων σχετικά βραχειών ημερών. Έτσι, έχουμε παραγωγή ανθοφόρων οφθαλμών το φθινόπωρο, ενώ μπορεί να έχουμε και μια ακόμα παραγωγή νωρίς την άνοιξη.
Φράουλα και έδαφος
Τα καταλληλότερα για την καλλιέργεια της φράουλας είναι τα μέσης σύστασης αμμοαργιλώδη εδάφη. Πρόκειται για εδάφη με καλή στράγγιση πλούσια σε οργανική ουσία και pH 5,5 – 6,5.
Το χειμώνα σε βαριά μη αποστραγγιζόμενα εδάφη καταστρέφεται μέρος του ριζικού συστήματος και ευνοούνται προσβολές από τον Phytophtora fragarie. Η φράουλα δεν ευδοκιμεί, επίσης, σε ασβεστούχα και βαριά πηλώδη εδάφη, γιατί εμφανίζει συμπτώματα από έλλειψη σιδήρου.
Σε αλατούχα εδάφη τα φύλλα κιτρινίζουν λόγω χαμηλής παραγωγικότητας του εδάφους, ειδικά μετά τον Μάιο αν δεν γίνουν αρδεύσεις. Αποφεύγονται χωράφια από καλλιέργειες που είναι ευαίσθητες στο Verticillium sp. όπως βαμβάκι, πατάτα, ντομάτα, κ.α.
Σε εδάφη με μεγάλη περιεκτικότητα σε οργανική ουσία μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψη μαγγανίου.
Εφαρμογή κοπριάς
3 -5 τόνους στο στρέμμα προ της φύτευσης. Δίνει πολύ καλά αποτελέσματα σε φτωχά , κακής σύστασης εδάφη, ειδικότερα όταν εφαρμόζεται 5 – 6 μήνες προ της φύτευσης.
Φράουλα και υγρασία
Το νερό επιδρά στην ανάπτυξη και την παραγωγή της φράουλας κατά δύο τρόπους:
- Ατμοσφαιρική υγρασία
- Απαιτούμενο νερό για την ανάπτυξη και την παραγωγή.
Η ατμοσφαιρική υγρασία παίζει ένα δευτερεύοντα ρόλο στο σχηματισμό ανθοφόρων οφθαλμών, ο οποίος εξαρτάται από την εποχή και την ποικιλία.
Η σχετική υγρασία επηρεάζει επίσης την παραγωγή. Για την λήψη ικανοποιητικής παραγωγής, απαιτούνται:
- χαμηλή σχετική υγρασία αέρα τον προηγούμενο της παραγωγής Αύγουστο και Σεπτέμβριο και
- σχετικά χαμηλές υγρασίες αέρα, κατά τις αρχές Μάιου – Ιουνίου.
Η αυξημένη σχετική υγρασία και τροφοδοσία με νερό αυξάνουν την παραγωγή της φράουλας. Η περιορισμένη τροφοδοσία με νερό τον Σεπτέμβριο ευνοεί τον σχηματισμό ανθοφόρων οφθαλμών.
Η φράουλα θεωρείται γενικά φυτό αρκετά απαιτητικό σε νερό για την λήψη ικανοποιητικής παραγωγής. Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από:
- την ποικιλία
- το στάδιο ανάπτυξης
- τον τύπο του εδάφους
- το σύστημα φύτευσης
- τον τρόπο άρδευσης
Υπολογίζεται ότι η φράουλα κατά τη βλαστική περίοδο έχει ανάγκη 600 – 900 κυβικά νερού/ στρέμμα. Από αυτά τα 200 κυβικά τα χρειάζεται από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
Μοιράσου το άρθρο
Είσαι γεωπονικό κατάστημα και σε ενδιαφέρει η συνεργασία με την AgriSC; Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου!