4+1 φαρμακευτικά & αρωματικά φυτά για κάθε κήπο.

Συμβουλές καλλιέργειας.

Γράφει η επιστημονική ομάδα της AgriSC

Υπάρχουν πολλών ειδών φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά. Ας δούμε παρακάτω μερικά από αυτά. 
basil_agrisc

Ήξερες ότι…

Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το βασιλικό στις ταριχεύσεις και ό,τι το χριστιανικό έθιμο του αγιασμού με βασιλικό πιθανώς να οφείλεται στο ότι οι Γαλάτες χρησιμοποιούσαν το φυτό σε τελετές εξαγνισμού;

Βασιλικός ή σταυρολούλουδο

Γενικά

O βασιλικός, ένα από τα πιο γνωστά φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, χρησιμοποιείται για τις ιδιότητες του από την αρχαιότητα. Λέγεται επίσης ότι η Αγία Ελένη ανακάλυψε τον Τίμιο Σταυρό από τον βασιλικό που φύτρωσε εκεί που ήταν θαμμένος, εξ ‘ου και το όνομα σταυρολούλουδο. Η εξάπλωση του ξεκίνησε από την Ινδία, ενώ τόπος καταγωγής του θεωρούνται οι τροπικές περιοχές της Αφρικής και της Ασίας. 

Καλλιεργείται για μαγειρική χρήση και για την παραγωγή αιθέριου ελαίου στην βιομηχανία αρωμάτων. Ως φαρμακευτικό φυτό χρησιμοποιείται για καταπολέμηση πονοκεφάλων, διάρροιας, βήχα κ.ά. 

Καλλιέργεια
Λόγω της τροπικής και υποτροπικής καταγωγής, το φυτό του βασιλικού απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες ανάπτυξης και επαρκής εδαφική υγρασία, γι’ αυτό και συχνά θα δείτε να έχει φυτρώσει κοντά σε βρύσες ή σε μέρη όπου ποτίζονται συχνά. Με το ίδιο σκεπτικό, αναπτύσσεται καλύτερα σε μέρος με πλήρη ηλιακή ακτινοβολία. Σε σκιερά μέρη τα φύλλα του ξεθωριάζουν, ενώ αποβάλλει πολλά από αυτά. Για τη λίπανση του, το φυτό έχει ανάγκη από άζωτο, φώσφορο και κάλιο σε αναλογία 1:1:1 και από Μαγνήσιο. Οργανική λίπανση, όπως είναι η κοπριά συστήνεται για την πρόσληψη των παραπάνω στοιχείων και όχι μόνο. Πρέπει να σημειωθεί, ότι ο φώσφορος όλων των κοπριών είναι πολύ πιο αφομοιώσιμος από τον φώσφορο των ανόργανων λιπασμάτων.

Δεντρολίβανο ή αρισμαρί

Γενικά

Το δενδρολίβανο, ένα από τα πιο σημαντικά αρτυμικά της Ελληνικής κουζίνας είναι γνωστό από αρχαιοτάτους χρόνους για το άρωμά του και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Κατάγεται από τη Νότια Ευρώπη και κυρίως από τις χώρες της Μεσογείου και αυτοφύεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Το αρισμαρί, όπως αποκαλείται στην πολίτικη κουζίνα, εκτός από τη μαγειρική χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την παρασκευή σαπουνιών, συχνά μαζί με τη λεβάντα. Το έλαιό του χρησιμοποιείται εξωτερικά για εντριβές σε μυαλγίες και ρευματισμούς και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση. 

Καλλιέργεια
Προερχόμενο από εύκρατα και μεσογειακά κλίματα, το δενδρολίβανο θέλει ήπιο θερμό και ψυχρό κλίμα και αγαπά τον ήλιο. Έχει ευρεία προσαρμοστικότητα σε αλκαλικά και όξινα εδάφη, ενώ έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό και θρεπτικά στοιχεία. Αν η καλλιέργεια σας είναι ξηρική, η ενσωμάτωση οργανικής ουσίας αυξάνει τη διατηρησιμότητα εδαφικής υγρασίας και θρεπτικών στοιχείων. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όμως καλό θα ήταν να ποτίζεται 2-3 φορές. Αν θέλετε να φυτεύσετε στο χωράφι ή στη γλάστρα σας, κατάλληλη εποχή θεωρείται το φθινόπωρο και η άνοιξη!

rosemary_agrisc

Ήξερες ότι…

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το δεντρολίβανο μαζί με μυρτιά και δάφνη για να φτιάχνουν στεφάνια για τους νικητές των αγώνων?

mint_agrisc

Ήξερες ότι…

Η μέντα λέγεται ότι πήρε το όνομά της από την νύμφη Μίνθη, την οποία ερωτεύτηκε ο Πλούτωνας, ο θεός του Άδη και θέλησε να την κάνει ερωμένη του. Η Περσεφόνη, γυναίκα του και κόρη της θεάς Δήμητρας, από τη ζήλια της μεταμόρφωσε την κόρη σε φυτό.

Δυόσμος & μέντα

Γενικά

Ο δυόσμος και η μέντα είναι δυο φυτά που συγχέονται πολλές φορές, καθώς μοιάζουν αρκετά. Ανήκουν στο ίδιο γένος και κατάγονται από τις παραμεσόγειες χώρες, ενώ η μέντα και από την Κίνα. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε τη μέντα από το χρώμα και το σχήμα των βλαστών της, που είναι τετράγωνοι με άσπρο χνούδι και σκούρο ιώδες χρώμα, σε αντίθεση με το δυόσμο που οι βλαστοί του έχουν πράσινο χρώμα.

Ο δυόσμος χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική, ενώ όπως και στην μέντα το αιθέριο έλαιο του αξιοποιείται στις βιομηχανίες τροφίμων, ζαχαροπλαστικής, αρωματοποιίας και αρωματοθεραπείας. Το αφέψημα και των δύο βοηθάει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και ανακουφίζει αποτελεσματικά από πληθώρα προβλημάτων του πεπτικού συστήματος. 

Καλλιέργεια
Και τα δύο φυτά απαιτούν παρόμοιες καλλιεργητικές φροντίδες. Αναπτύσσονται καλύτερα σε περιοχές με εύκρατο κλίμα, ήπιο χειμώνα και όχι βαρύ καλοκαίρι. Απαιτητικά σε νερό χρειάζονται αρκετά ποτίσματα για να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Εκτός από νερό, τα φυτά του γένους Mentha έχουν υψηλές απαιτήσεις σε αζωτούχα λίπανση, η οποία μπορεί να δοθεί σε οργανική ουσία. Εκτός από τη θρέψη, η ενσωμάτωση οργανικής ουσίας θα βοηθήσει και στη διατήρηση της εδαφικής υγρασίας και στην ισορροπία του pH.

Λεβάντα

Γενικά

Η λεβάντα, ίσως το πιο γνωστό από τα αρωματικά φυτά, συναντάται σε πολλές περιοχές της Μεσογείου. Προτιμάει τα πιο ζεστά κλίματα και περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Τα περισσότερα είδη λεβάντας κατάγονται από τη λεκάνη της Μεσογείου και συναντώνται σε βραχώδεις και ασβεστολιθικές περιοχές. Πλέον οι κυριότερες χώρες παραγωγής της είναι η Βουλγαρία, η Αγγλία, η Σερβία, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ κ.ά. 

Η λεβάντα καλλιεργείται κυρίως ως αρωματικό και καλλωπιστικό φυτό. Το αιθέριο έλαιό της, έχει εντομοαπωθητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ χρησιμοποιείται και για τη βελτίωση του ύπνου. 

Καλλιέργεια
Η λεβάντα χρειάζεται καλά στραγγιζόμενα εδάφη , ιδανικά αμμωπηλώδη ή χαλικώδη, ώστε να αποφεύγεται το σάπισμα των ριζών και η ανάπτυξη ασθενειών. Αγαπάει τον ήλιο και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λίπανση. Όσον αφορά την άρδευση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο που το φυτό είναι στο στάδιο της άνθησης, δεν θα πρέπει να αφήνεται χωρίς νερό. Συστήνεται το κλάδεμα (κοπή των ανθέων μαζί με μέρος των βλαστών) τα δύο πρώτα χρόνια για να δυναμώσει το φυτό. Προσοχή η συλλογή των ανθέων γίνεται όταν έχουν ωριμάσει και το κάτω μισό έχει ανοίξει, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η κοπή όταν έχει καύσωνα και αέρα καθώς εξατμίζονται σημαντικές ποσότητες ελαίου.

lavender_agrisc

Ήξερες ότι…

Το όνομα «λεβάντα» προέρχεται από το λατινικό lavare που σημαίνει πλένω ή κολυμπώ, γιατί οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τα μωβ άνθη του φυτού για τον αρωματισμό των λουτρών τους;

Είσαι γεωπονικό κατάστημα και σε ενδιαφέρει η συνεργασία με την AgriSC; Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου!