Εσπεριδοειδή, η καλλιέργειά τους σε χαμηλές θερμοκρασίες

Γράφει η επιστημονική ομάδα της AgriSC

Τα εσπεριδοειδή αναπτύσσονται ιδανικά σε περιοχές με σχετικά υγρό και θερμό κλίμα και ήπιο χειμώνα. Ανήκουν στα φυτά της νότιας εύκρατης ζώνης και των ημιτροπικών περιοχών. Η εγκατάσταση των εσπεριδοειδών απαιτεί θερμοκρασίες πάνω από το μηδέν και περιοχές προστατευμένες από μακροχρόνιους παγετούς, καθώς αυτοί μπορούν να μειώσουν την παραγωγή και να καταστρέψουν τα φυτά.

Εσπεριδοειδή και αντοχή τους σε χαμηλές θερμοκρασίες

Οι αντοχές των εσπεριδοειδών στις χαμηλές θερμοκρασίες διαφέρουν ανάλογα με το είδος. Τα πιο ανθεκτικά είδη είναι 

  • τα μανταρίνια Satsuma,
  • τα μανταρίνια κλημεντίνες,
  • τα πορτοκάλια Navel New Hall, Navel – Navelina – Salustiana, Valencia,
  • τα κοινά πορτοκάλια,
  • ο βοτρυόκαρπος (γκρέιπφρουτ),
  • η φράππα,
  • τα λεμόνια και
  • η λιμεττία (μοσχολέμονο).

Τα διάφορα μέρη του δέντρου έχουν διαφορετική αντοχή στο κρύο. Επίσης, παράγοντες όπως το υποκείμενο, η πυκνότητα φύτευσης, το ύψος των δέντρων, η φυτοϋγεία, το πάχος του φλοιού και η χημική σύσταση του χυμού επηρεάζουν την αντοχή τους. Συνήθως, σε θερμοκρασία -2°C υπάρχει ζημιά στα άνθη και τους νεαρούς βλαστούς, στους -5°C στους μεγαλύτερους βλαστούς, ενώ στους -10°C μπορεί να παρατηρηθεί νέκρωση. Οι καρποί και τα φύλλα μπορεί να πέσουν και μπορεί να εμφανιστούν ρωγμές στον κορμό ή τους βραχίονες.

Τα εσπεριδοειδή ζημιώνονται κυρίως από χειμερινούς παγετούς και λιγότερο από φθινοπωρινούς. Η ζημιά εξαρτάται από την ταχύτητα πτώσης της θερμοκρασίας και τη διάρκειά της, με σταδιακή πτώση να προκαλεί λιγότερη ζημιά από μια απότομη.

Εσπεριδοειδή, προληπτικά μέτρα για τις καλλιέργειες

Οι παραγωγοί πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά και ενεργητικά μέτρα για την αντιμετώπιση των παγετών. Τα προληπτικά περιλαμβάνουν την επιλογή της θέσης του οπωρώνα, το είδος του εσπεριδοειδούς και τις καλλιεργητικές πρακτικές.

Συστήματα ενεργητικής αντιπαγετικής προστασίας

Περιλαμβάνονται οι ανεμοφράκτες, οι ανεμομείκτες, θερμάστρες προπανίου ή πετρελαίου, ο καταιονισμός με νερό και η χρήση μονωτικών υλικών.

Μετά τον παγετό, οι παραγωγοί πρέπει να αξιολογήσουν τη ζημιά και να εκτελέσουν κατάλληλες ενέργειες για την ανάκαμψη των δέντρων. Αυτές περιλαμβάνουν το άσπρισμα του κορμού και των βραχιόνων, το ψέκασμα με χαλκούχο σκεύασμα και την απομάκρυνση των νεκρών τμημάτων του δέντρου.

2 προβλήματα που ταλαιπωρούν το αμπέλι μας και πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε
grape_vineyard_haifastim
Μοιράσου το άρθρο

Είσαι γεωπονικό κατάστημα και σε ενδιαφέρει η συνεργασία με την AgriSC; Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου!