Αβοκάντο, ο εξωτικός θησαυρός

Προτάσεις ορθής θρέψης για την καλλιέργεια 

Γράφει η επιστημονική ομάδα της AgriSC

Από που προέρχεται το αβοκάντο και που καλλιεργείται;

Το αβοκάντο είναι ένα αειθαλές και ιθαγενές δέντρο από το Μεξικό, που τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσεται και ευδοκιμεί στη λεκάνη της Μεσογείου.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται εντατικά τα τελευταία 25-30 χρόνια και ακόμη πιο εντατικά τα τελευταία 5-10 χρόνια, με τον αριθμό των ποικιλιών και την έκταση της καλλιέργειας να αυξάνεται συνεχώς.
Καλλιεργείται κυρίως στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου.

Ποιες είναι οι πιο κοινές ποικιλίες του αβοκάντο;

Διακρίνονται σε ποικιλίες τύπου Α και τύπου Β ανάλογα με την επικονίαση.
Τύπος Α, οι πιο κοινές ποικιλίες: Ηass , Lam Ηass, Reed
Τύπος B, οι πιο κοινές ποικιλίες: Fuerte , Bacon και Ζutano

Ποιες είναι οι όψιμες και ποιες οι πρώιμες ποικιλίες της καλλιέργειας του αβοκάντο;

Η κατάταξη από τις πρώιμες στις όψιμες ποικιλίες ξεκινάει με τις : Zutano, Bacon , Fuerte, Hass , Lam Hass, Reed. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται τμηματικά παραγωγή και εισόδημα από τον Οκτώβριο έως τον Αύγουστο.

Πως γίνεται στο αβοκάντο η επικονίαση και η γονιμοποίηση;

Για να μπορέσει να γίνει η επικονίαση πρέπει να συνυπάρχουν φυτά τύπου Α και τύπου Β σε διάφορες αναλογίες μεταξύ τους ανάλογα την περίπτωση. Με τη συνύπαρξή τους επιτυγχάνονται υψηλά ποσοστά γονιμοποίησης, καθώς το ένα γονιμοποιεί το άλλο.

Σε ποια εδάφη ευδοκιμεί το αβοκάντο;

Το αβοκάντο ευδοκιμεί σε ελαφριά εδάφη, με μικρό ποσοστό αργίλου ή μεγάλο ποσοστό άμμου. Επίσης, προτιμάει χωράφια με ικανή κλίση και πλούσια σε οργανική ουσία.
Έχει παρατηρηθεί οτι η καλλιέργεια του αβοκάντο ευδοκιμεί καλυτέρα δίπλα σε ποτάμια, ιδανικά κυρίως σε χωράφια χαμηλού pH και σε χωράφια, που στραγγίζουν.
Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις καλλιεργείται σε χωράφια με υψηλό pH. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ποικιλίες, που αντέχουν σε αυτές τις συνθήκες.
Θεωρείται «επιπολαιόριζο» φυτό, καθώς οι ρίζες του αναπτύσσονται κατά μεγάλο ποσοστό σε βάθος λιγότερο του 1 μέτρου και είναι ευαίσθητο στο χλώριο και στις υψηλές αλατότητες.

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι φύτευσης στην καλλιέργεια του αβοκάντο;

Τα τελευταία χρόνια προτιμώνται κυρίως οι πυκνές φυτεύσεις. Ωστόσο, υπάρχουν και αραιές φυτεύσεις, ανάλογα τις ποικιλίες και τον καλλιεργητικό στόχο.

Η AgriSC, μετά την εγκατάσταση, για την ενίσχυση και την υγεία του ριζικού συστήματος της καλλιέργειας του αβοκάντο προτείνει..

Fertiactyl GΖ

Το Fertiactyl GZ είναι o πλέον κατάλληλος βιοδιεγέρτης για την επιτυχή εγκατάσταση των καλλιεργειών και την πρώιμη ανάπτυξη των φυτών και στην περίπτωσή μας του αβοκάντο. Χάρη στο σύμπλεγμα Fertiactyl: 

  • Ενισχύεται η ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.
  • Διεγείρεται η φωτοσύνθεση.
  • Επιβραδύνεται η γήρανση του φυτού.
  • Επιτυγχάνεται καλύτερη κινητοποίηση και αφομοίωση των θρεπτικών στοιχείων.
  • Ενισχύεται η αντοχή στο αβιοτικό στρες.

HaifaStim™ Vim

Το HaifaStim™ Vim είναι ένα συμπυκνωμένο εναιώρημα καθαρού μικρονισμένου λεοναρδίτη (όξινης αντίδρασης) που αποτελεί μία πλούσια πηγή χουμικού και φουλβικού οξέως. Βελτιώνει την γονιμότητα και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η εφαρμογή του προτείνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης του φυτού (αβοκάντο).

Tusal

Το Tusal είναι μυκητοκτόνο με ζωντανούς μικροοργανισμούς, για την αντιμετώπιση φουζαρίου, φυτόφθορας και σκληρωτίνιας σε διάφορες καλλιέργειες υπαίθρου, όπως το αβοκάντο και θερμοκηπίου. Αποτελείται από φυσικά στελέχη του Trichoderma asperellum T25 και του Trichoderma atroviride T11, τα οποία δημιουργούν αποικίες στο έδαφος. Δρα συνδυάζοντας διαφορετικούς τρόπους δράσης, όπως ανταγωνισμό για το χώρο και τα θρεπτικά συστατικά, παρασιτισμό και αποδόμηση των παθογόνων μυκητιακών δομών. Χρησιμοποιείται και στη βιολογική γεωργία.

Είσαι γεωπονικό κατάστημα και σε ενδιαφέρει η συνεργασία με την AgriSC; Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου!