Καλλιέργεια κρεμμυδιού σε αγρό

Καλλιέργεια κρεμμυδιού: 7 βασικοί παράγοντες για επιτυχημένη παραγωγή

5 Απριλίου, 2024

Η καλλιέργεια κρεμμυδιού αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες και σημαντικές παραγωγές λαχανικών στη χώρα μας. Το κρεμμύδι είναι φυτό ποώδες, διετές ή τριετές (πολυετές), καθώς απαιτούνται 2-3 χρόνια για τη συμπλήρωση του βιολογικού του κύκλου, από σπόρο σε σπόρο. Συνήθως καλλιεργείται σαν μονοετές, για παραγωγή βολβών, εκτός εάν καλλιεργείται για παραγωγή σπόρου.

Θερμοκρασία και ανάπτυξη

Το κρεμμύδι είναι φυτό ψυχρής εποχής και παρουσιάζει ανθεκτικότητα στον παγετό. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε περιοχές και εποχές µε μέση θερμοκρασία, που κυμαίνεται από 13°C έως 25°C. Οι άριστες θερμοκρασίες εδάφους για την βλάστηση και ανάπτυξη των νεαρών φυτών κυμαίνεται από 20°C έως 27°C.

Στη θερμοκρασία των 10°C η βλάστηση γίνεται σε 13 ημέρες και στους 15°C σε 7 ημέρες. Αντίστοιχα, στους 20°C σε 5 ημέρες, στους 25°C – 30°C σε 4 ημέρες, στους 35 °C σε 12 ημέρες, ενώ στους 40 °C δεν βλαστάνει καθόλου. Για υψηλές αποδόσεις, η καλλιέργεια κρεμμυδιού απαιτεί σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών, πριν, δηλαδή, από την έναρξη της βολβοποίησης. Αντίθετα, κατά τη βολβοποίηση, τη συγκομιδή και την μεθωρίµανση είναι επιθυμητές σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Υγρασία και καλλιεργητικές απαιτήσεις

Η υγρασία της ατµόσφαιρας παίζει σηµαντικό ρόλο στην επιτυχία της καλλιέργειας κρεμμυδιού, καθώς επηρεάζει σηµαντικά την ανάπτυξη ή µη, µυκητολογικών ασθενειών. Για παράδειγµα, ο περονόσπορος αναπτύσσεται µε µεγάλη ταχύτητα, όταν επικρατούν µέτριες θερµοκρασίες και υψηλή ατµοσφαιρική υγρασία.

Μέτρια προς χαµηλή υγρασία θεωρούνται ευνοϊκές για την ανάπτυξη του φυτού. Χαµηλή υγρασία επίσης είναι επιθυµητή κατά την διάρκεια της συγκοµιδής και µεθωρίµανσης για να επιταχύνεται η ξήρανση των βολβών.

Καλλιέργεια κρεμμυδιού σε αγρό

Κατάλληλο έδαφος για καλλιέργεια κρεμμυδιού

Η καλλιέργεια κρεμμυδιού δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική ως προς το έδαφος και ευδοκιμεί σε όλους γενικά τους τύπους. Ωστόσο, δίνει καλύτερες αποδόσεις και προϊόντα υψηλής ποιότητας, σε εδάφη ελαφριά έως μέσης σύστασης, γόνιμα, καλά εφοδιασμένα µε οργανική ουσία. Επίσης, τα καλά αποστραγγιζόµενα, που παρουσιάζουν αρκετή συνεκτικότητα, διατηρούν ικανοποιητική  υγρασία στο ριζόστρωµα.

Τα χαλικώδη, αλατούχα και τα πολύ βαριά πηλώδη εδάφη πρέπει να αποφεύγονται, γιατί οι αποδόσεις σε αυτά είναι χαμηλές. Τα χαλικώδη εδάφη προκαλούν σημαντικές βλάβες στους βολβούς. Τα αλατούχα µε ηλεκτρική αγωγιµότητα πάνω από 4mmhos προκαλούν φτωχή ανάπτυξη και παραγωγή. Εδάφη συνεκτικά µε υψηλό ποσοστό αργίλου προκαλούν σοβαρό πρόβλημα κρούστας και σβόλων κατά τη βλάστηση των φυτών, την ανάπτυξη των βολβών και τη συγκομιδή.

Η καλλιέργεια κρεμμυδιού αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε ουδέτερα ή ελαφρά όξινα εδάφη, pH= 6.0-7.0,ενώ αναστέλλεται στα πολύ όξινα.

Λίπανση στην καλλιέργεια κρεμμυδιού

Το κρεμμύδι αντιδρά θετικά στη λίπανση, ειδικά στην αζωτούχο, λόγω του επιφανειακού του ριζικού συστήματος και του μεγάλου αριθμού φυτών που αναπτύσσονται στη μονάδα επιφανείας. Άλλα απαραίτητα λιπαντικά στοιχεία για την καλλιέργεια κρεμμυδιού είναι ο φώσφορος, το κάλιο, πιθανόν ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος. Η προσθήκη οργανικής ουσίας, όπως κομπόστ ή χωνεμένη κοπριά, συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγής και στη βελτίωση της δομής του εδάφους.

Καλλιέργεια και μέθοδοι παραγωγής

Η καλλιέργεια κρεμμυδιού πραγματοποιείται συνήθως ως ετήσια για την παραγωγή βολβών. Η παραγωγή βολβών για νωπή κατανάλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί µε τρεις τρόπους:

  • µε απευθείας σπορά στο χωράφι,
  • µε τη μεταφύτευση στο χωράφι φυταρίων που αναπτύσσονται σε σπορείο,
  • µε τη φύτευση κοκκαριού.

Κάθε μέθοδος έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα ως προς το κόστος, τον χρόνο και την ποιότητα των βολβών. Η μεταφύτευση ή η φύτευση κοκκαριού επιτρέπει πρωιμότερη παραγωγή και μεγαλύτερη ομοιομορφία.

Καλλιέργεια κρεμμυδιού σε αγρό

Βάθος σποράς και βλάστηση

Η σπορά γίνεται σε μικρό βάθος περίπου 10χλστ (6-12χλστ.) ανάλογα και µε τον τύπο του εδάφους. Βαθύτερη σπορά γίνεται σε ελαφρά εδάφη. Η επιφάνεια του εδάφους πρέπει να διατηρείται υγρή µε πότισμα ή τεχνητή βροχή μετά τη σπορά, έως ότου εμφανιστούν τα φυτάρια.

Ο σπόρος του κρεμμυδιού φυτρώνει σε θερμοκρασίες από 0°C-35°C. Χρειάζεται, ωστόσο, 4.5 μήνες για να φυτρώσει στους 0°C και μόλις 3-4 μέρες στους 21 °C- 27 °C. Σε θερμοκρασία πάνω από 40°C η βλάστηση σταματά πλήρως.

Εχθροί και ασθένειες στην καλλιέργεια κρεμμυδιού

Η καλλιέργεια κρεμμυδιού είναι ευάλωτη σε διάφορες ασθένειες, όπως ο περονόσπορος (Peronospora destructor), η βακτηρίωση και οι νηματώδεις. Η σωστή αμειψισπορά, η απολύμανση του εδάφους και η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών είναι κρίσιμες πρακτικές πρόληψης.

Επιπλέον, η αποφυγή υπερβολικής υγρασίας και η καλή κυκλοφορία αέρα στις γραμμές φύτευσης μειώνουν την εμφάνιση μυκητολογικών προσβολών και εξασφαλίζουν πιο υγιείς βολβούς.

Συμπέρασμα

Η καλλιέργεια κρεμμυδιού απαιτεί σωστή ισορροπία μεταξύ θερμοκρασίας, υγρασίας, εδάφους και λίπανσης. Η τήρηση των βασικών κανόνων και η εφαρμογή ολοκληρωμένων πρακτικών θρέψης και φυτοπροστασίας μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλές αποδόσεις και προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

Κοινοποιήστε:
Facebook
X
LinkedIn
Pinterest

Συνεργαζόμαστε με τα καλύτερα Γεωπονικά Καταστήματα στην Ελλάδα!

Κύλιση στην κορυφή